Subzistență la prețuri de lux: alimentele s-au scumpit la raft cu până la 12 procente

Deși luna februarie nu este o lună caracteristică scumpirilor, așa cum arată statistica ultimilor ani, iată că în acest an “trendul” pare să nu mai fie valabil. Scumpirile succesive, în special cele înregistrate în ultimele luni la alimente, culminează în prag de Sărbători cu o nouă majorare de preț, unele creșteri – cum ar fi cele în cazul fructelor – ajungând până la 12 procente. În acest fel, coșul zilnic va deveni o povară tot mai grea nu prin… ceea ce conține, ci prin prețul pe care îl vom avea de achitat la casele de marcat din magazinele alimentare.

Prețul alimentelor la raft a crescut, în luna februarie, cu aproape patru procente față de perioada similară a anului trecut, cea mai mare a patra scumpire din Uniunea Europeană, așa cum se arată într-o analiză a Comisiei Europene, potrivit căreia pentru țara noastră, s-a raportat cea mai mare creștere a indicelui armonizat al prețurilor de consum (este o măsură a prețurilor utilizată de Consiliul Guvernatorilor al UE pentru definirea și evaluarea stabilității prețurilor în Zona Euro per ansamblu, în termeni cantitativi).

Prețuri mai mari s-au regăsit doar în Estonia (5,3 la sută), Slovacia (4,9 la sută) și Ungaria (4,2 la sută).

Aceasta în condițiile în care, în medie, mâncarea europenilor s-a scumpit cu doar 1,2 la sută, prețurile fiind mai mici în Cipru (minus 3,1 la sută), Irlanda (minus 1,9 la sută) sau Italia (minus 1 la sută) și foarte ușor crescute în state precum Croația (0,1 la sută), Portugalia (0,5 la sută), Danemarca (0,5 la sută), Malta (0,7 la sută), sau Franța, Spania, Danemarca (câte 0,8 la sută), se arată într-o analiză economica.net.

Comparativ cu ianuarie 2018, prețurile la alimente au fost cu numai 0,7 la sută mai mari în februarie. De departe cele mai mari majorări de preț față de anul trecut au fost raportate la fructe, care în România s-au scumpit cu 11,8 la sută. 

Aceasta nu este însă cea mai mare scumpire din UE, având în vedere că slovenii plătesc cu 20 la sută mai mult decât în februarie 2017, iar estonii cu 18,5 la sută mai mult. Ca medie, europenii plătesc cu 5,5 la sută mai mult pe fructe comparativ cu anul anterior, în state precum Danemarca (minus 2 la sută) sau Grecia (minus 1,5 la sută) acestea fiind chiar mai ieftine. La carne și produsele din carne, România a marcat a treia cea mai mare majorare dintre statele UE după Slovenia (8 la sută) și Slovacia (5,8 la sută).

A doua cea mai mare scumpire de alimente pentru români, de 8,2 la sută, a fost la categoriile lapte, brânzeturi și ouă, față de media europeană, care s-a limitat la 4,9 la sută. Prin urmare, la aceste produse discutăm de prețuri duble față de țările UE. Urmează uleiul și grăsimile, cu un plus de 5,9 la sută în România, față de 7,5 la sută media UE și carnea, care s-a scumpit cu 4,6 la sută, față de 2,3 procente media UE. Pâinea și cerealele sau scumpit și ele cu 3 la sută, față de 1,3 la sută cât este media UE, iar peștele cu 2,7 procente.

Singurele alimente care s-au ieftinit în România, în perioada analizată, au fost legumele (minus 4,5 procente), în condițiile în care acestea s-au ieftinit în toată Europa cu aproape 9 la sută în medie.

 

 

One Thought to “Subzistență la prețuri de lux: alimentele s-au scumpit la raft cu până la 12 procente”

  1. Anonim

    Păi dacă a făcut PSD mărire de… salariu. În moneda din Botswana. Mai votați cu PSD, are pentru toți!

Leave a Comment